FC Lahti A, P20 SM

FC Reipas YJ - VIFK  16 - 0

Kisapuisto Stadion TN

Otteluraportti: Maalijuhlat toivat mestaruuden Lahteen

FC Lahti A voitti kauden päätösottelun aurinkoisessa Kisapuistossa kun Vasa IFK kaatui murskalukemin 16-0. Samalla Lahti varmisti itselleen ASM-sarjan mestaruuden. Viimeisen ottelun tehomiehinä häärivät kolme maalia mieheen tehneet Tomi Kult ja Fareed Sadat.

Viimeinen ottelu lässähti jo ennen alkua. Vasa IFK ilmoitti edellisenä iltana pelaajapulasta ja vaasalaiset saivat kuin saivatkin lopulta Lahteen seitsemän pelaajaa. Vajaalla pelannut IFK ei juuri ottelussa vastusta tarjonnut ja Lahti iski ensimmäisestä hyökkäyksestä. Olle Sälpäkivi syötti ja Berat Köse iski. Ensimmäiseen varttiin osuivat vielä Tomi Kult ja Irfan Sadik. Ensimmäisellä jaksolla Fareed Sadat iski vielä kolme häkkiä ja Nuutti Laaksonen yhden, joten taukoa lähdettiin viettämään Lahden 7-0-johdossa.

Toisella jaksolla ottelu jatkui samanlaisena. Irfan Sadik ja Tomi Kult lisäsivät Lahden johtoa heti alussa. Lahti ei lepsuillut ottelun edetessä yhtään, eikä vaasalaiset päässeet kuin kertaalleen pallon kanssa Lahden kenttäpuoliskolle. Tunnin kohdalla Sakari Jokinen laittoi pallon maalille ja IFK-puolustus ohjasi pallon omaan maaliin. Hetkeä myöhemmin Miska Verkko rokotti vierailijoita puolesta kentästä ja minuuttia myöhemmin Berat Köse osui Tomi Kultin esityöstä.

Lopussa Sakari Jokinen osui kahdesti, Lassi Setälä teki tahtomaalin kulmasta ja Tomi Kult laittoi päätöslukemat 16-0 läpiajosta. Loppuvihellyksen jälkeen Lahdessa alkoi mestaruusjuhlat 15 vuoden tauon jälkeen.

Mestaruuslautasen kapteenina nostanut Tomi Kult jakoi ottelun jälkeen kiitosta koko joukkueelle. Hänen mukaansa joukkue on taistellut koko kauden hyvin ja noussut vaikeuksien kautta voittoon. VIFK-pelin joukkue halusi kapteenin mukaan pelata mahdollisimman hvyin, koska paikalla oli runsaslukuinen lahtelaisyleisö.

- Nyt on onnellinen olo totta kai. Joukkueen työmäärä on ollut suuri ja olemme kaapineet ne tarvittavat voitot. Karsintasarjan vaikeuksista SM-sarjan tiukkoihin peleihin, olemme nousseet vaikeista asemista. Ilvestä vastaan nousimme vajaalla, Espoota vastaan laitapakki nousee ja kääntää tiukan pelin ja TPS:a vastaan nousimme 2-0-tappioasemasta tasapeliin. Tänään teimme vielä sen tarvittavan työn ja pelasimme yleisölle. Kannattajat ovat olleet meidän takana, joukkueen kapteeni kertoi heti ottelun päätyttyä.

Myös joukkueen päävalmentajalla Tommi Vartiaisella oli vaikeuksia saada tunnelmiaan puettua sanoiksi. Hän kuvasi joukkuetta periksiantamattomaksi. Vartiaisen mukaan joukkue ja joukkueen peli kehittyi koko kauden aikana.

- Mestaruus tuntuu hyvältä. Viimeinen peli vähän lässähti, mutta 17 muuta peliä olemme taistelleet ja joukkueesta on paistanut periksiantamattomuus. Joukkue on mennyt koko ajan eteenpäin. Kaikista pelaajista paistaa halu voittaa, myös pelaajana A:n mestaruuden voittanut Vartiainen kertasi.

FC Lahti A voitti mestaruuden lopulta neljän pisteen erolla toiseksi tulleeseen Ilvekseen. Pronssia voitti FC Espoo. Lahtelaiset valloittivat myös ASM-sarjan maalipörssin kärkisijat. Irfan Sadik voitti iskettyään 19 maalia. Tim Martinen ja Tomi Kult osuivat kauden aikana 11 kertaa ja he olivat jaetulla toisella sijalla.