Fortum Tutor

Lasten jalkapallovalmentajat ammattilaisten oppiin – pienille pelaajille toimivampia harjoituksia

Lasten jalkapalloharrastus vie usein mennessään koko perheen, sillä äidit ja isät toimivat paitsi kannustajina ja kuljetusjoukkoina, myös valmentajina kentän laidalla. Valmentajavanhempien tekemä työ on arvokasta, mutta he kaipaavat tukea toimintaansa, koska heille ei ole ehtinyt kehittyä valmentajan pedagogisia tai peliin liittyviä taitoja. Tukea ja apua tarjotaan Palloliiton Fortum Tutor -ohjelmassa, jossa vanhemmat saavat tutoreikseen alan ammattilaisia.

Ohjelmassa tutoreina toimivat kokeneet jalkapalloammattilaiset pääsevät seuraamaan jalkapalloa harrastavien lasten harjoituksia ja voivat kehittää toimintaa yhdessä valmentajien ja ohjaajien kanssa.

- Kun ohjaajat kehittyvät, harjoituksista tulee parempia, ja lapset innostuvat ja oppivat enemmän, tiivistää Palloliiton nuorisopäällikkö, Fortum Tutor-ohjelman kehittäjä Marko Viitanen.

Valmentajavanhemmilla on usein tarve saada erityisesti konkreettisia käytännön vinkkejä siitä, mitä lapsille voisi opettaa ja millaisilla harjoitteilla oppi menee parhaiten perille. Tietoa ja taitoa kaivataan myös toiminnan organisoimisesta sekä siitä, miten harjoitukset pidetään sekä hauskoina että kehittävinä.

- Lapset eivät välttämättä tottele valmentajia, saattavat saada itkukohtauksia tai jännittävät pelaamista etenkin harrastuksen alkuvaiheessa. Tutorit pystyvät auttamaan myös näissä tilanteissa.

Petri Kurki FC Reippaan Tutor

FC Reippaan tutorina on toiminut jo vuodesta 2009 alkaen liikuntatieteiden maisteri Petri Kurki. Hänen tarkempi esittely löytyy Fortum Tutorin verkkosivuilta.

Jos sinua vanhempana tai huoltajana mietityttää jokin asia lapsen harrastuksessa, voit olla Petriin yhteydessä petri.kurki@edu.lahti.fi

Apua ja iloa parhaaseen oppimisikään

Lapset aloittavat jalkapalloharrastuksen usein viisivuotiaina, pienten pelaajien valmentajilla ja ohjaajilla on kuitenkin vähiten kokemusta. Palloliiton alle 11-vuotiaiden parissa toimii viitisentuhatta valmentajaa, joista valtaosa on pelaajien isiä. Fortum Tutor -ohjelma onkin suunniteltu ensisijaisesti 5-8-vuotiaiden valmentajille, sillä heillä avuntarve on suurin.

- Meille on tärkeää, että harrastus lähtee alusta asti etenemään oikein sekä lapsilla että valmentajilla. Lapsi on parhaassa oppimisiässä 5-11-vuotiaana, joten haluamme nostaa toiminnan laatua niin, että lapset oppisivat harrastuksessaan enemmän ja sitä kautta saisivat siitä enemmän iloa, Viitanen sanoo.

- Lopputuloksena on elinikäinen jalkapalloharrastus, josta lapset nauttivat.

Tulevaisuudessa häämöttää myös se, että saamme A-maajoukkueisiin lisää laurakalmareita ja jarilitmasia. Mutta ohjelman ensisijainen tavoite on kuitenkin, että kaikille lapsille pystyttäisiin tarjoamaan osaava ja kannustava valmentaja.

Tutorit toimivat ympäri Suomea, sillä ohjelmalla pyritään saamaan tukea kattavasti koko maahan. Lähes sadan tutorin voimin ohjelmalla pystytään tavoittamaan tuhansien lasten vanhemmat.

Nimekkäässä opissa

Valmentajat pääsevät hyvään oppiin, sillä FortumTutor -ohjelman kummeina toimivat mm. Hongan huippuvalmentaja ja entinen ammattilaispelaaja Mika Lehkosuo, kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä sekä Palloliiton emeritusvalmennuspäällikkö Jyrki Heliskoski.

Tutoreiden valinnassa on painotettu paitsi jalkapallo-osaamista myös pedagogisia taitoja. Joukosta löytyykin mm. useita opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia sekä pitkän linjan lasten valmentamisen osaajia.

Usean vuoden kestävä ohjelma

Lasten jalkapalloharrastusta on pyritty edistämään aikaisemminkin tukemalla ohjaaja- ja valmentajaosaamista esimerkiksi koulutusten avulla. Ohjelmaa kehitettäessä Palloliitto tutustui muun muassa Englannissa käynnistettyyn juniorijalkapalloilun kehittämishankkeeseen, mutta täysin suomalaista vastaavaa ohjelmaa maailmalta ei löydy.

Suomalaisen ohjelman vahvuutena on erityisesti se, että ohjelma keskittyy valmentajan taitoihin ja tutor tapaa valmentajan todellisessa valmennustilanteessa.

- Ohjelma kehittyy koko ajan vuosien varrella, kun saamme kokemuksia ja löydämme lisää kehityskohteita, Viitanen toteaa.

Ohjelmasta voi lukea lisää Fortum Tutorin sivuilta.


   
Lisää uutisia
FC Reipas
«  Marraskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Kategoriat