FC Lahden tyttö-trio aluejoukkueeseen
Julkaistu: 21.05.2021 11.44

FC Lahden tyttö-trio aluejoukkueeseen

FC Lahden T18-joukkueessa pelaava kolmikko valittiin Palloliiton Etelän aluejoukkueeseen. Jessika Huovinen, Olivia Niuranen ja Stella Rouhiainen osallistuvat 2. kesäkuuta 2006-syntyneiden aluejoukkueleirille, joka järjestetään Helsingissä. Tyttö-triosta Huovinen on laitapelaaja, Rouhiainen pelaa keskikentän eri pelipaikoilla ja Niuranen pääsääntöisesti topparina.

FC Lahti T18-joukkueen pelaajalistalta löytyy kaikkiaan kuusi aluejoukkuepelaajaa. Nyt valitun kolmikon lisäksi 2005-syntyneiden leiritykseen ovat osallistuneet Eerika Erjansalo, Elsa Jormalainen ja Sofia Korhonen.

Yksipäiväisen alueleirin päävastuu lepää maajoukkuevalmentaja Pekko Söderströmin harteilla. Taustatiimiin kuuluu neljä Palloliiton aluevalmentajaa sekä maalivahtivalmentaja. Leirin ohjelmassa on yksi harjoitus ja ryhmän sisäinen harjoitusottelu. Aluejoukkueleiritys näyttelee tärkeää osaa ikäluokan maajoukkuevalinnoissa. T15-ikäluokan maajoukkue kohtaa Ruotsin kahdesti lokakuussa.

Lue lisää tyttöjen aluejoukkuetoiminnasta Palloliiton sivuilta

FC Lahti-pelaajapolku kehittää myös tyttöjoukkueita (Teksti: Tommi Leirilaakso)

FC Lahti -pelaajapolkua on kehitetty pitkäjänteisesti palvelemaan erilaisia pelaajia ja tavoitteita mahdollisimman hyvin. Polkua on laajennettu koskemaan myös nousussa olevaa tyttö- ja naisfutista. FC Lahti -pelaajapolku laajeni tänä vuonna siten, että myös tyttöfutiksen pelaajapolku kohti FC Lahtea alkaa 14-vuotiaana. Tyttöfutiksessa joukkueita on pelaajapolulla kaksi, mutta suunnitelmat naisten edustusjoukkueeseen ovat valmiina.

FC Lahti Akatemian pelaajapolun valmennuslinjaa on kehitetty vastaamaan paremmin kansallisen ja kansainvälisen huippujalkapalloilun vaatimuksia. Valmennuslinjan jalkautumista kentälle on parannettu ikäluokkakohtaisilla vastuuhenkilöillä ja valmentajia kouluttamalla. Työhön on luotu myös seurantajärjestelmä.

- Olemme saaneet työn hyvin käyntiin. Koulutamme valmentajia systemaattisesti ja ikäluokkakohtaisilla vastuuhenkilöillä varmistamme, että valmennuslinja jalkautuu kentälle. Samalla myös valmentajat saavat tukea ja palautetta, koska olemme luoneet tavan seurata linjan toteutumista kentällä. Tämä auttaa valmentajia kehittämään omia taitojaan, aloittaa FC Lahti Akatemian valmennusosaamisen kehittäjä Mika Sandberg.

Teknologia on tullut jalkapalloon pelaajien ja valmentajien avuksi vauhdilla. Videot ja sekuntikellot ovat saaneet rinnalleen esimerkiksi GPS-liivit ja pilvipalvelut. Pelaajakehityksen alustana toimii XPS-järjestelmä, johon kertyy pelaajista saatavaa dataa ja jonka avulla dataa pystytään hyödyntämään. XPS mahdollistaa myös pelaajien kehityksen ja suoritustason seuraamisen yhteistyössä koulun kanssa.

- Enää meidän ei tarvitse turvautua mutuun vaan voimme käyttää oikeaa dataa esimerkiksi harjoitteiden suunnittelussa. XPS-järjestelmä tulee Akatemia-pelaajille heti 14-vuotiaana ja se toimii pelaajakehityksen alustana. Saamme vertailuarvoja esimerkiksi kansainväliseltä ja kansalliselta huipulta, jolloin pystymme asettamaan tavoitetasoja vaatimuksista, vaikka juoksunopeudesta. Se mahdollistaa pelaajien kokonaisvaltaisen seuraamisen kaikesta liikkumisesta ja pystymme esimerkiksi tekemään yhteistyötä koulun kanssa. Teknologiasta on hyötyä niin joukkuetasolla kuin yksilötasolla sekä pelaajille että valmentajille, Sandberg jatkaa.

Akatemia-polussa pelaajat pääsevät hyödyntämään myös muita palveluja. Viime vuonna kokeiluun otetut Terve Urheilija -lääkäritarkastukset ovat tuottaneet hyvää tulosta. Tarkastuksista saatujen tulosten perusteella pelaajien fysiikkaa pystytään kehittämään turvallisesti ja yksilöllisesti.

- Terveystarkastusten tavoite on ehkäistä loukkaantumisia. Saamme tarkastuksista tietoa, jota voimme hyödyntää yksilöllisessä fysiikkavalmennuksessa. Tarkastuksia on kahdesti ennen kuin pelaaja astuu aikuisten peleihin, jotta pystymme nostamaan myös fyysiset tasot lähemmäs aikuisuutta turvallisesti. Samalla se tukee myös muuta pelaajakehitystä, Sandberg avaa.

FC Reipas ry

Lahden stadion, Urheilukeskus

15110 LAHTI, FINLAND

Y-tunnus: 1065773-5

info(at)fcreipas.fi